Sun04262015

Zadnje ažuriranje08:12:00 AM GMT

Curiosity na prvom putovanju: Fotografirao prvu metu za istra?ivanje

curiosity-kamen-18082012-625afp

Curiosity, robotski znanstveni laboratorij, sletio je na Mars 06. kolovoza kako bi istraživao geologiju i geokemiju te istražio procese povezane s mogućnošću života na Marsu. Njegova primarna meta je Mount Sharp, brežuljak slojevitog kamenja udaljen sedam kilometara od mjesta slijetanja, i za dolazak do nje trebat će mu nekoliko mjeseci. Prvo će posjetiti mjesto nazvano Glenelg, koje je znanstvenicima zanimljivo jer sadrži tri različite vrste tla. On je od početne točke Curiosityja udaljen 500-njak metara, a ime mu odabrano između ostalog stoga i što je u pitanju palindrom (jednako se čita i s lijeva i s desna), a to smatraju prigodnim jer će rover morati kroz njega proći i na putu prema i na povratku s Mount Sharpa.

Procjenjuje se da će Curiosityu trebati više od mjesec dana do Glenelga, ovisno o tome koliko će puta usput znanstvenici zaustaviti Curiosity. Jedan od voditelja misije, John Grotzinger, je najavio: ''Pretpostavljam da ćemo tamo istraživanja vršiti otprilike mjesec dana, možda malo više. Otprilike pri kraju kalendarske godine, ugrubo, moći ćemo se posvetiti istraživanju Mount Sharpa''.

Prije samog kretanja znanstvenici su testirali uređaj nazvan ChemCam, instrument pomoću kojeg će rover proučavati svoje okruženje, s kojeg su ovog petka poslane prve fotografije, a na njima je i prva uslikana meta, identificirana kao kamen N-165 koji "izgleda kao tipičan kamen s Marsa, širok otprilike sedam centimetara, uslikan s udaljenosti od otprilike tri metra".

Foto: AFP

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com