Sun04192015

Zadnje ažuriranje02:18:40 PM GMT

VIDEO: NASA otkrila 'portale' u blizini Zemlje, ali ne vode u budu?nost

magnetskopolje

Istraživači NASA-e otkrili su kako u Zemljinu magnetskom ipak polju postoje skriveni 'portali', naime, ovi koje su otkrili znanstvenici nazivaju se X-točke te se radi o mjestima gdje se spaja magnetsko polje Zemlje s magnetskim poljem Sunca, objašnjava fizičar Jack Scudder. nA tim se mjestima olakšava prolaz nabijenih čestica sa Sunca do Zemlje, ali ne i prolaz u neku drugu galaksiju ili u 3031. godinu...

Ti se portali otvaraju i zatvaraju više puta na dan, a obično se nalaze nekoliko desetaka tisuća kilometara od Zemlje gdje geomagnetsko polje susreće solarne vjetrove. Ima onih kratkotrajnih, ali i dugotrajnih, kroz njih mogu proći tone nabijenih čestica i tako zagrijavati gornje slojeve atmosfere ili izazivati geomagnetske oluje i sjajne polarne svjetlosti.

Zbog toga NASA planira 2014. poslati misiju koja će proučavati ovaj fenomen i način rada ovih portala. Jedini problem je kako ih pronaći, no Scudder je uspio otkriti putokaze do njih. Analizirajući podatke prethodnih misija, otkrio je kako izračunati i pronaći mjesta gdje se križaju magnetska polja Zemlje i Sunca.

Foto: sc

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com