Sun04262015

Zadnje ažuriranje06:10:43 AM GMT

Zagorec ?e uskoro na uvjetnu slobodu: Odslu?io je 2/3 kazne i ocijenjen je najboljim ocjenama

zagorec presuda5-151211 Cropix625

Bivši general i pomoćnik ministra obrane Vladimir Zagorec, osuđen na sedam godina zatvora zbog krađe dragulja iz MORH-a, uskoro će izaći na uvjetnu slobodu, doznaje se od njegove braniteljice Višnje Drenški Lasan koja nije željela otkriti kada će njezin branjenik izaći iz kaznionice u Glini. Odluka o Zagorčevom uvjetnom puštanju "ničim ne odudara" od drugih odluka Povjerenstva od kojega zatvorenici mogu tražiti uvjetni otpust nakon izdržane dvije trećine kazne.

Podsjetimo, Zagorec je u zatvoru od početka listopada 2008., kad ga je Austrija izručila zbog suđenja za zloporabu položaja i ovlasti, to jest krađe dragulja iz sefa MORH-a 2000., kad je odlazio s dužnosti pomoćnika ministra. U ožujku 2009. zagrebački Županijski sud nepravomoćno ga je osudio na sedam godina zatvora i oduzimanje imovine u vrijednosti od pet milijuna američkih dolara, to jest 39,4 milijuna kuna, koliko su vrijedili ukradeni dragulji. Vrhovni je sud tu odluku potvrdio u studenome 2009., nakon čega je nekad najodlikovaniji hrvatski general ostao bez čina i odličja.

Do travnja prošle godine Zagorec je bio na ženskom odjelu zatvora u Remetincu, a potom je prebačen u kaznionicu zatvorenog tipa u Glini. Zbog zdravstvenih razloga jedno je vrijeme ponovno bio u Remetincu, a odluku Povjerenstva dočekao je u Glini. Njegova odvjetnica napomenula je da je Zagorec kao zatvorenik "ocijenjen najboljim ocjenama" te da je zatvorske i izvanzatvorske pogodnosti uredno koristio, pa je odluka Povjerenstva bila logična. Dodala je da će se Zagorec na slobodi morati javiti nadležnoj policijskoj postaji i redovito kontaktirati suca izvršenja.

Inače, povjerenstvo za uvjetni otpust sastaje se nekoliko puta godišnje, a čine ga dva suca Vrhovnog suda, predstavnik državnog odvjetništva, predstavnik Središnjeg ureda za zatvorski sustav te sudac izvršenja. Uvjetni otpust sudac izvršenja može opozvati u slučaju da osuđenik počini novo kazneno djelo ili ako se neopravdano nepridržava određenih obveza.

Foto: Cropix

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com