Fri05222015

Zadnje ažuriranje02:35:33 PM GMT

Lesar: Milanovi?u zaustavi rasprodaju dr?avne imovine

Lesar-HTV-screenshot

 Predsjednik Kluba laburista Dragutin Lesar uputio je pismo predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću, te traži da "zaustavi nezakonite radnje koje su započeli prije nego što Sabor usvoji Strategiju upravljanja državnom imovinom". Rekao je da je najava privatizacije tvrtki u državnom vlasništvu i davanje autocesta u koncesiju, odnosno rasprodaja državne imovine za koju Vlada nema suglasnost Sabora, nedopustiva jer Strategija upravljanja državnom imovinom nije usvojena u Saboru:''Zakon o upravljanju državnom imovinom (NN 145/10, 70/12) u članku 9., u stavku 2. jasno propisuje: 'Strategiju donosi Hrvatski sabor na prijedlog Vlade Republike Hrvatske za razdoblje od četiri godine.' Činjenica da ni Vlada HDZ-a nije Saboru predložila Strategiju ne opravdava Vas i Vladu vaše koalicije. Motivi za prodaju državne imovine, u ovom slučaju Hrvatske poštanske banke i Croatia osiguranja, posve su jasni. Pod krinkom osnaživanja na tržištu, primarno se radi o financiranju deficita. S druge strane pojedini Vaši ministri uporno nas uvjeravaju da je javni sektor nesposoban i da sve bolje funkcionira u privatnim rukama. Pitanje je samo koliko nas to košta, odnosno tko će to platiti? Građani, naravno! Tako je i s upravljanjem autocestama, privatne tvrtke će preuzeti brigu o našim autocestama i tako će navodno biti svima bolje, država će dobiti gotov novac, a privatnici će ostvarivati profit s povećanim iznosima cestarina. I opet je pitanje tko će to platiti, a odgovor se zna''.

- Iskustvo na slučaju Ine očito nije nikoga ništa naučilo, to nas i ne čudi, jer ova vlada nema strategiju za budućnost hrvatskog gospodarstva pa niti za upravljanje imovinom. I u tome je glavni problem Vaše vlade! Isto tako smo jasno rekli da se protivimo davanju u koncesije već izgrađenih objekata i predložili smo da samo budući projekti mogu ići u koncesije. Prije svega radi tereta financiranja takvih projekata u uvjetima recesije, proračunskog deficita i skupih kredita. Umjesto strategije izlaska iz krize, zaustavljanja rasta nezaposlenosti, restrukturiranja gospodarstva i javnog sektora, reindustrijalizacije i otvaranju novih radnih mjesta, Vlada Republike Hrvatske uvodi nedemokratski model upravljanja i ignorira hrvatske zakone. Nije li to dovoljno sramotno, osobito jer dolazi od navodno odgovornije i poštenije vlade od prethodne. 'Što je dopušteno Jupiteru, nije dopušteno volu', kaže stara latinska, a u hrvatskom prijevodu to znači da zakone svi moramo poštivati, osim Vlade Republike Hrvatske - kaže Lesar.

Na kraju dodaje kako su se Hrvatski laburisti već u nekoliko navrata protivili rasprodaji strateške imovine, Hrvatske poštanske banke i Croatia osiguranja: ''Iskustvo na slučaju Ine očito nije nikoga ništa naučilo, to nas i ne čudi, jer ova vlada nema strategiju za budućnost hrvatskog gospodarstva pa niti za upravljanje imovinom. I u tome je glavni problem Vaše vlade! Isto tako smo jasno rekli da se protivimo davanju u koncesije već izgrađenih objekata i predložili smo da samo budući projekti mogu ići u koncesije. Prije svega radi tereta financiranja takvih projekata u uvjetima recesije, proračunskog deficita i skupih kredita. Umjesto strategije izlaska iz krize, zaustavljanja rasta nezaposlenosti, restrukturiranja gospodarstva i javnog sektora, reindustrijalizacije i otvaranju novih radnih mjesta, Vlada Republike Hrvatske uvodi nedemokratski model upravljanja i ignorira hrvatske zakone. Nije li to dovoljno sramotno, osobito jer dolazi od navodno odgovornije i poštenije vlade od prethodne. 'Što je dopušteno Jupiteru, nije dopušteno volu', kaže stara latinska, a u hrvatskom prijevodu to znači da zakone svi moramo poštivati, osim Vlade Republike Hrvatske''.

Foto: sc

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com