Sun04192015

Zadnje ažuriranje03:51:28 PM GMT

Puhovski: HOS-ovci su bili dobri de?ki, Josipovi? i Milanovi? su pogrije?ili

HOSBOBAN

Skandal koji se dogodio u Kninu kada je, poprilično tupoglavo, osiguranje Ive Josipovića zabranilo kretanje šestogodišnjem Marku i njegovim roditeljima zbog činjenice da je mali Marko imao na glavi kapu HOS-a ( Hrvatskih obrambenih snaga ), a otac oznake 9. bojne HOS-a, još uvijek je TOP tema u pojedinim medijima do te mjere da se oglasio i bivši komunistički svjedok, donekle reformirani, profesor Žarko Puhovski, koji smatra da je Milanovićevo i Josipovićevo osiguranje pogriješilo kada je zamolilo ( Poznato je da njihova molba znači zapovijed) oca malog Marka da se makne iz blizine braniteljskih štandova kuda su trebali proći premijer i predsjednik. Naravno, Markov otac je to, kao ratni vojni invaliid i časnik HV-a, odbio, no, tu nije bio kraj nevoljama obitelji hrvatskog branitelja.

Nešto kasnije osiguranje Ive Josipovića nije dopustilo Marku da iz blizine vidi predsjednika države jer je nosio već spomenutu kapu na glavi s oznakom 9. bojne HOS-a te su inzistirali da je skine ukoliko želi do predsjednika, nakon incidenta otac je zatražio od premijera i predsjednika da se ispričaju njegovom sinu.

Svoj komentar dao je i već spomenuti Puhovski, koji je ponovio ono što je gotovo oduvijek tvrdio, naime, Puhovski smatra da su HOS-ovci bili dobri dečki, da se o zločinima pripadnika HOS-a uopće nije moglo čuti, iako tvrdi da je 9. bojna HOS-a bila paravojna postrojba i to prema, kako kaže,  međunarodnim okvirima. No, tu Puhovski ne govori istinu, kako Hrvatska do 1992. godine nije bila međunarodno priznata država tako je tek ustrojavala vojsku, HOS je pripojen HV-u 1992. godine, dakle, vrlo brzo po međunarodnom priznanju Hrvatske.

Prema međunarodnim okvirima i Hrvatska 1991. godine nije bila međunarodno priznata država pa je ipak brutalno napadnuta i razorena, HOS-ovci su ratovali u Vukovaru, u Posavini, zapravo na velikoj većini bojišta, Puhovski, sasvim sigurno, nije ratovao nigdje. - Nema nijedne koja govori o ratnim zločinima koje su počinile postrojbe HOS-a. A nema dvojbe da su sudjelovali u borbama. Za mene su oni "good guys". Osiguranje premijera i predsjednika postupilo je krivo, jer bi Milanoviću i Josipoviću trebalo biti najvažnije da su HOS-ovci bili "dobri dečki" - rekao je Puhovski.

Gotovo je sigurno da se malom Marku nitko neće ispričati, pogotovo ne Pantovčak ili Banski dvori, Josipović i Milanović, takvog kova političari rijetko priznaju pogrešku.

 Foto: HOS

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com