Sun04192015

Zadnje ažuriranje11:37:07 PM GMT

Za?to se jedan beogradski novinar toliko opsesivno zanima za Split?

beogdtnjed

Na motovunskom brdu počeo je privatni dernek "sretnog djeteta" Igora Mirkovića, Štulić nije došao, iako je tijekom snimanja dokumentarca Mirković plazio za njim kao Garfield oko lazanja.  Ionako siromašni festival, koji je u usporedbi sa SARAJEVSKIM FILM FESTIVALOM  birtijska zabava, uprskao je par tulumaša, Predrag Lucić-Bačva i Boris Dežulović, od milja zvani Gnjida, kuloarske priče tvrde kako je tijekom otvaranja Motovunskog festivala kontroverzni dvojac bio malo pod utjecalem alkoholnih para, ali to nije dokazano. Kad smo već kod potonjeg, dakle, Dežulovića, beogradski novinar uvijek se dobro osjeća u svakom gradu u kojem se može jeftino okvasiti, pa onda i u Motovunu. Dežulović je svojom pojavom Motovunu dao međunarodnu dimenziju.

Barem sada znamo zašto se Boro odlučio na bijeg u Srbiju prije sedam godina. Glede demokratičnosti Srbija je uvelike u prednosti, pogotovo nakon posljednjih parlamentarnih izbora. Na čelu države je dokazani fašist Tomislav Nikolić, premijer je također bivši Miloševićev fašist, Ivica Dačić, oba velikana obožavaju Dežulovićevu satiru, tako da se u Srbiji, nakon smjene vlasti, za Dežulovića ništa nije promijenilo, i dalje će biti među značajnijim srbijanskim književnicima, ne poznat poput Dobrice Ćosića, ali u rangu doktora Dabića svakako da.

Kako je u Srbiji kriza uzela maha tako se Dežulović odriče onoga što mu najteže pada, kupanja, ne čudi stoga masna kosa koja naprosto, nakon višetjednog apstiniranja, vapi za šamponom, vjerojatno Boris čeka da Nikolić pokrene Srbiju u pravcu koji si je zacrtao, a i najavio, još prije 15 i više godina.

Ono što Dežulovića veže s Hrvatskom svakako je novac Nine Pavića, s Bosnom i Hercegovinom ga vežu marke, a za Srbiju srce, krv nije voda, makar popili i pola Ade Ciganlije, dakle, Dežulović je na neki način povezan s čitavom ex Jugoslavijom, ovisno o platežnim mogućnostima Jugoslavena. Naime, novac je u neku ruku emocija, štoviše, ukoliko manjka novca mogu se razviti one najmračnije emocije kakve čovjek poznaje. Nakon što je propalo Sorosevo glasilo, odnosno, nakon što je dedo zatvorio pipu, Boris je u pravom smislu osjetio kako je to kad vam manjka za tri litre čiste dnevno, bijeg je bio neizbježan.

Ako se dobro skrasio u Beogradu, inače gradu koji zaista ima svoju čaroliju, koju možete prepoznati ukoliko niste sirovna motivirana običnom željom za krkanijom i boranijom, nejasno je zašto se onda toliko zanima za Split? Nikada niti jedan novinar iz Beograda nije bio toliko opsjednut Splitom, pa čak ni Prištinom, koliko je to kralj gnjidoslavlja. Budući kako ljubavi odavno nema nesumnjivo je u pitanju mržnja. Milorad Bibić Mosor volio je Beograd, i to nije krio, ali nikada toliko nije pisao o Beogradu koliko je Splitu pozornosti posvetio čovjek koji je iz Splita zbrisao prije sedam godina. Veze Dežulovića i Splita jednake su vezi njegovog šefa Pavića i Domovinskog rata.

Kada je Split u pitanju Dežulović redovito komentira sve ono što misli da se događa u Splitu, odnosno, ono što su mu rekli da se događa, kada su mu u goste stizali frendovi noseći sa sobom darove u tekućini da ga podsjete na stari zavičaj. Raspon njegovog interesa glede najlipšeg grada na svitu kreće se od Kreumovog WC-a, stare Lucićeve birtije do gay parade. Lucićeva birtija, omiljeno okupljalište teoretičara Domovinskog rata, još je tamo, stare nekadašnje ekipe nema. Šteta, bila su to lijepa vremena, Viktor i Heni bradati, ali lijepi, mladi, međusobno su se nadopunjavali, upražnjavali, Peđa i Boris s grivom, nešto manje masnom nego sada, prepuni entuzijazma osnaženog činjenicom da se moglo piti i po tri dana u komadu, dok je sve uredno plaćao pape iz Amerike. Nema drugog razloga za toliku opsesiju Splitom Dežulovića, osim mokre nostalgije.

Naravno, ovo sve nema nikakve veze s normalnim ljudima, Split je prekrasni grad, Beograd tek malo manje lijep, normalno je da normalni ljudi pišu i maštaju o tim gradovima. Normalni da, ali...

Foto: TN

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com