Sun04262015

Zadnje ažuriranje06:10:43 AM GMT

Pusi?: Ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora mora biti razdvojena od slu?aja Ljubljanske banke

pusic napad 1

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izazvao je buru u hrvatskoj javnosti izjavivši slovenskim medijima u subotu kako postoji mogućnost da Slovenija ne ratificira sporazum o pristupanju Hrvatske EU-u ukoliko se pitanje duga Ljubljanske banke ne bude rješavalo u sklopu pregovora o sukcesiji bivše SFRJ. Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je kako slučaj Ljubljanske banke treba odvojiti od ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu te da Zagreb i Ljubljana trebaju sami rješiti taj dugogodišnji problem.

- To zaista mora biti nešto potpuno odvojeno od ratifikacije. Treba o tome razgovarati, treba naći rješenje, ali hrvatsko-slovensko europsko partnerstvo je jedan sasvim drugi projekt, glavna dodana vrijednost u europskoj politici i Hrvatske i Slovenije - kaže Pusić koja će se u Bruxellesu sastati s Erjavcem. Misli i kako je ovo zapravo najbolji trenutak za početak postupka ratifikacije u slovenskom parlamentu kako bi Slovenija poslala pozitivnu poruku hrvatskoj javnosti: ''Ja bih očekivala da taj proces krene, a pitanje Ljubljanske banke bez daljnjeg ćemo rješavati''.

Po pitanju ratifikacije od strane drugih zemalja ocijenila je kako ratifikacija pristupnog ugovora u nacionalnim parlamentima zemalja članica EU-a teče dobro i da se nigdje ne očekuju političke prepreke: ''Nigdje se niti ne nazire politički problem u smislu da se ne bi mogla dobiti parlamentarna većina. Jedino je u slučaju Slovenije to spomenuto kao neka bojazan''.Ona će se u Bruxellesu sastati s povjerenikom za regionalnu politiku Johannesom Hahnom s kojim će razgovarati o mogućnosti financiranja Pelješkog mosta iz europskih fondova, a o tome kaže: ''Ono o čemu ja idem razgovarati je dobiti potvrdu ili ne o tome da je most projekt koji ulazi u kategoriju koja se može financirati iz europskih fondova. Ako dobijemo potvrdu za to, a ima cijeli niz razloga zašto se nadam da bi mogli, onda nastupa tehnička razrada i kandidiranje projekta za novac''.

Foto: Pixsell

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com