Sat05232015

Zadnje ažuriranje01:06:27 PM GMT

MZOS: Kazne za zauzimanje mjesta, te naplata ?kolarina 'bruco?ima ponavlja?ima'

filozofski fakultet

Dosad su se svi studenti koji su upisivali prvu godinu studija e upisivali na teret Ministarstva obrazovanja, pa i oni koji nisu uspijevali na nekom drugom fakultetu pa su se ponovno upisivali, ali ove je godine donesena odlua da će studenti ponavljači morati plaćati prvu godinu studija. Ministarstvo je to tajilo sve do objave konačne liste studenata. Liste su objavljene 16. srpnja u ponoć, a sveučilišta 18. srpnja donose ovu odluku. Nova uredba kaže i da oni koji su primljeni na fakultet a ne upišu se mogu biti kažnjeni jer su drugom zauzeli mjesto, a kazne su od dvije do 50 tisuća kuna.

- Kada su zaključene rang-liste, niti jednom redovnom studentu koji mijenja studij nije bilo uvjetovano da taj studij mora plaćati. Jedino što su visoka učilišta i sveučilišta postavila kao uvjet za upis svim onima koji su 'upali' po rang-listama, jest da donesu dokumente, tri slike, potvrdu o prebivalištu i 300-400 kuna upisnine. Jasno je vidljivo da je odluka o plaćanju studija donesena naknadno - studenti se žale na Facebooku. Inače, prema podacima iz Ministarstva na rang-listama 93 visoka učilišta nalazi se 3.018 kandidata koji su već ranije studirali na nekom redovnom studiju uz potporu Ministarstva.  Sada će orati plaćati svoj studij i to, ovisno o tome što studiraju, od sedam do deset tisuća kuna.

U MZOS-u zaključuju: ''Na taj način država želi spriječiti zloporabe, jer činjenica je da dio studenata upisuje studij samo kako bi koristili studentska prava. Ako visoko učilište studentu koji prvi put upisuje studij kao redoviti student naplati školarinu, bit će dužno vratiti uplaćena sredstva studentu''.

Foto: Tinolovka-news/arhiv

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com