Sat04252015

Zadnje ažuriranje07:12:47 PM GMT

Za neke nema krize: Brojni dr?avni slu?benici ve? dobili regres za godi?nji

vrucinecure

Ove godine regres za godišnji dobila je čak četvrtina zaposlenih, a prosječni iznos regresa koji su ispitanici dobili iznosi 2.459 kuna. To su podaci iz rezultata istraživanja koje je proveo portal MojPosao na više od 300 ispitanika. Pokazalo se kako se regres češće isplaćuje u velikim tvrtkama ili institucijama pa je čak 40 posto ispitanika zaposlenih u takvim tvrtkama dobilo regres za razliku od samo 10 posto ispitanika zaposlenih u malim tvrtkama. Oko 60 posto ispitanika zaposleno u državnoj upravi dobilo je regres, a slijede zaposleni u farmaciji (50 posto) i u financijama (50 posto).

Zaposleni u građevini (7 posto) te u turizmu i ugostiteljstvu (10 posto) dobili su regres u najmanjem broju. Inače, sudionici istraživanja imaju u prosjeku 23,7 dana godišnjeg odmora, što je 1,3 dan manje u odnosu na prošlogodišnji prosjek. Pokazalo se kako najveći broj dana godišnjeg odmora imaju ispitanici s visokom stručnom spremom - 24,3 radna dana. Ako gledamo po prebivalištu najviše dana godišnjeg imaju stanovnici sjeverne Hrvatske te Istre i Kvarnera (po 24,4), dok najmanje imaju ispitanici iz središnje Hrvatske - 21,8 dana.

Inače, zaposleni u zdravstvenoj zašiti i skrbi s 27,3 dana godišnjeg odmora te područje znanosti, obrazovanja i odgoja s 25,1 danom, a najmanje dana aposleni u zdravstvenoj zašiti i skrbi s 27,3 dana godišnjeg odmora te područje znanosti, obrazovanja i odgoja s 25,1 danom. Čak pola ispitanika nije zadovoljna brojem dana godišnjeg odmora, odnosno priželjkuju ih još, nije zadovoljna brojem dana godišnjeg odmora, odnosno priželjkuju ih još,

Najmanje zadovoljstva pokazali su ispitanici s primanjima ispod 4.000 kuna, njih 64 posto željelo bi imati više dana godišnjeg odmora, dok 80 posto ispitanika godišnji odmor planira koristiti u ljetnim mjesecima. Inače 57 posto ispitanika ima poteškoća s dobivanjem godišnjeg, a petina (19 posto) neće ga moći iskoristiti u potpunosti. Više žena (69 posto) nego muškaraca (58 posto) uspije iskoristiti svoj godišnji u cijelosti. Osim toga, godišnji se ne koristi u potpunosti prvenstveno zbog previše posla (63 posto) i pritiska nadređenih (59 posto), a u manje slučajeva zbog loše organizacije vremena (18 posto), straha od otkaza (15 posto) ili straha od gomilanja zaostatka (5 posto).

Foto: Pixsell

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com