Sun04192015

Zadnje ažuriranje07:47:30 AM GMT

Nove odredbe: Zastupnici ?e morati pravdati izostanak s posla

sabor sjednica pix

U četvrtak je saborski Odbor za Ustav i Poslovnik prihvatio konačni tekst izmjena saborskog Poslovnika, a po njemu će se U četvrtak je saborski Odbor za Ustav i Poslovnik prihvatio konačni tekst izmjena saborskog Poslovnika. Inače, većina članova odbora, i iz vladajuće koalicije i iz oporbe, usprotivila se ovoj novosti. Predsjednik Odbora za Ustav i Poslovnik Josip Leko izvijestio je da je u prijedlog izmjena Poslovnika uvrštena i odreba o evidentiranju zastupnika, pri čemu bi izostanak trebali pravdati potvrdom saborskog Predsjedništva, svojeg kluba ili radnog tijela, iako nisu predviđene nikakve sankcije za zastupnike koji ne dolaze u Sabor.

- Ovo je novi alat za ponižavanje i srozavanje najvišeg zakonodavnog i predstavničkog tijela - smatra HDZ-ovac Ilija Filipović, dok je njegov stranački kolega Davorin Mlakar evidentiranje zastupnika ocijenio nepotrebnim, ističući kako vjeruje da su svi koji su prisegnuli na zastupničku dužnost svjesni odgovornosti tog posla.  Vladimir Šeks misli kako su najveći problem zastupnici koji ne dolaze na glasovanje, pa je predložio da se Poslovnikom predvide opravdani razlozi zbog kojih se dopušta izbivanje s glasovanja.

SDP-ovac Marin Jurjević je kazao kako elektronička kartica neće promijeniti bit stvari želi li netko raditi ili ne i slaže se da bi se takva obveza trebala uvesti za glasovanje. Protiv evedentiranja karticom nije bio jedino Dragutin Lesar (Hrvatski laburisti), iako se i on više zalaže za sankcioniranje zastupnika koji konstantno ne dolaze na raspravu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com