Sat05232015

Zadnje ažuriranje06:04:31 AM GMT

Kako je nastao blagdan Svih svetih i koji su obi?aji?

svisvetilampiioni

Po keltskoj tradiciji, vrijeme noći punog mjeseca predstavljala je prolaz za duše mrtvih, koje su prije odlaska u kraljevstvo mrtvih posljednji put dolazile na ovaj svijet. Tako su stari Kelti, uplašeni tom mogućnošću, prekrivali tijelo i lice zastrašujućim kostimima i maskama te stvarali veliku buku kako bi ih otjerali..

Tradicija slavljena noći uoči dana mrtvih nastavlja svoju tradiciju i kada su Rimljani u 1.stoljeću osvojili velik dio Britanije. Prema starom rimskom vjerovanju, crni bog lova Samain preuzima vlast nad svijetom, ubija srndaća - boga Sunca, a božicu vegetacije odvodi u podzemlje, do proljeća, kada biljke i životinje snivaju zimski san. Tako ta noć predstavlja umiranje stare i započinjanje nove godine, popraćena i prolaskom mrtvih. Stoga su ljudi na prozore svojih kuća ostavljali izdubljenu repu s upaljenom svijećom kako bi se grješne duše uplašile i otišle, a dobre duše pronašle put kući.

Kršćanska tradicija početkom 9.stoljeća proglašava ovaj dan poganskim, jer predstavlja nešto što dolazi od vraga, ali je zadržala tradiciju slavljenja dana mrtvih, te je proglasila taj dan katoličkim blagdanom kao Dan svih svetih.

Običaji:

- U Hrvatskoj je ovaj blagdan bio prihvaćen kao mali ili prvi Božić, pa se za taj dan pekla prva orehnjača ili makovnjača, jela se purica punjena kestenjem, kruškama ili jabukama, med i pouljeni grah.

-Odrasli namjerno ostave mrvice na stolu kako bi na Dušni dan djecu uvjerili da su dušice bile.

- Jedan od poznatijih sjeverozapadnih običaja najvjerojatnije ima keltsku podlogu: u noći između Svih Svetih i Dušnog dana, na stolu se ostaljala litra vina i litra rakije, u otvorenim bocama i nekoliko čaša pokraj njih. Ukoliko tko od predaka naiđe tu noć, da se počasti…

- Drugi običaj je ostavljanje znaka na grobu. Obično bi se na križ na nečijem grobu (ukoliko iz te obitelji ima cura za udaju) odostraga zacrtala crta kredom ili nečim sličnim. To je bio znak da je netko zamijetio curu iz neke kuće i da će za sv. Andriju ( 30.11.) u tu kuću doći prosci (snuboki). Razlog ovog običaja je bio jednostavan: kako je bilo malo prilika za “društveni život”, nekada se mogućeg partnera moglo upoznati samo na crkvenim svečanostima, jer su ionako bile jedine. A kako je društvo bilo postavljeno, to je bio način komunikacije. Nama danas neobičan, ali tako to nekada bješe…

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com