Mon05252015

Zadnje ažuriranje05:32:04 AM GMT

Svi hvale Dra?ena: U njegovom rije?iniku poraz nije postojao

drazensibenik jedan

Španjolski sportski dnevnik Marca košarkaškog Mozarta opisuje kao "jednog od najvećih talenata u povijesti europske košarke" i naziva ga "strojem za koševe" za kojeg "riječ poraz nije postojala u riječniku". Opisuje se Draženov košarkaši put od Šibenke, preko Cibone, Real Madrida, te se ističu njegove zasluge za krčenje puta europskim košarkašima prema uspjehu u NBA ligi.

"Europa je za njega bila premala, a nakon što su ga draftirali Portland Trail Blazersi 1986., napokon je otišao u NBA ligu 1989. Prilagodba je bila teška. Tada su igrači koji su prelazili Atlantik imali reputaciju mekih igrača i loših braniča. Bilo teško slomiti te predrasude.

Naposlijetku je Dražen uspio, ali učinio je to nakon tradea u New Jersey Netse. 23. siječnja 1991. godine promjenom kluba je Petrovićeva američka priča dobila zamah. Vrhunac je dosegnut odabirom u treću NBA petorku 1993.", piše Marca, koja ističe i Petrovićeve uspjehe kako s reprezentacijom bivše Jugoslavije, tako i činjenicu da je bio predvodnik hrvatske reprezentacije koja se u finalu Olimpijskih igara u Barceloni 1992. godine suprotstavila originalnom "Dream Teamu" s Jordanom, Birdom i Magicom Johnsonom.

"Na vrhuncu karijere, u trenutku kad je idoliziran od navijača i hvaljen od struke, Petrovićev se život ugasio 7. lipnja 1993. godine. Prije 19 godina umro je čovjek, ali rodio se mit. Bio je najbolji europski košarkaš u povijesti, a njegova će legenda živjeti vječno", zaključuje Marca.

Foto:Pixsell

Autor: Agencija Totalsport

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com